lørdag 19. oktober 2013

SYLTEDE GRØNNE TOMATER

 
Har man tomater som ikke har rukket å bli modne, kan man sylte dem. Det smaker godt til varme retter hvor man ellers bruker sylteagurker, rødbeter eller syltetøy.
 
 
 
 Syltede, grønne tomater er himmelsk godt til både ribbe/svinestek, karbonader og roastbeef - ja, det er egentlig godt til alt som man bruker sur/søtt tilbehør til!
   
 
Her får du en gammel oppskrift som stammer fra langt tilbake i familien:
 
Ca. 1 kg. grønne, umodne tomater
 
 
Ingredienser til syltelake:
5dl. vann
5dl. eddik
500 g sukker eller lys rørsukker
1 kanelstang
1/2 vaniljestang
8 hele nelliker
vinsyre
 
Her er ekstra krydder man kan bruke.
 Denne blandingen passer ekstra godt til litt sterk, asiatisk mat:
 (du kan bruke noen, eller alle)
1 vaniljestang 
6 hele allehånde
1 stjerneanis
1 ss koriander
1 spiseskje spisskummen
4 til 6  hel kardemomme
chili etter smak
 
Fremgangsmåte
Skyll tomatene.
Prikk huller i dem med en gaffel.
(-eller rull dem på den taggete siden på rivjernet)
Bring vann, sukker og eddik i kok. Legg i krydder.
Kok tomatene i laken i 10-15 minutter, alt etter størrelse, ta dem opp og legg dem på rene, sterile glass.
Kok laken opp igjen og hell den over tomatene i glasset.
Legg med krydderet.
 
 
Jeg pleier å lage begge krydder-variantene. Jeg koker tomatene i den første krydderlaken. Etter at jeg har lagt tomatene i glassene, heller jeg halvparten av laken over i den første glasset. Deretter tilsetter jeg de andre krydderne i den resterende laken og lar den koke et par minutter. Deretter heller jeg over den "nye laken" i det andre glasset med tomater.
 
VELBEKOMME!

1 kommentar:

  1. interressant, har masse tomater som ikke rekker å bli røde , dette skal jeg prøve.

    SvarSlett