fredag 20. desember 2013

DE BESTE SMULTRINGENE: Sprø utenpå og myke inni!

Da jeg var yngre strevde jeg med smultringene. Den gang brukte jeg ekte smult til å steke i. Jeg kan egentlig ikke fordra denne lukten av smult...
I de senere år har jeg stekt i Flott matfett. Nå dufter det kun smultringer når jeg steker og det liker jeg (og resten av familien) mye bedre :-)




 

 

Oppskriften jeg deler her, er en oppskrift som gir knallgode smultringer! Så gode at jeg pleier å øke mengden av ingredienser med minimum 50 %  :-)

Dette trenger du:

  • 4 egg
  • 250 g sukker
  • 1,5 dl kremfløte
  • 75 g margarin (smeltet)
  • 1 ts kardemomme
  • 1,5 ts hornsalt (hjortetakk)
  • 1/4 ts bakepulver
  • ca. 500 g hvetemel (spar ca. 50 g - så kan resten brukes ved utbaking)
  • 3 pk. (1,5 kg) Flott matfett (du kan også bruke en olje som tåler høy varme, f.eks. solsikkeolje)
 

     
Slik gjør du det:
Visp egg og sukker til tykk eggedosis i en kjøkkenmaskin. Ha smeltet margarin i blandingen sammen med fløten. Sikt på melet med hornsalt, bakepulver og kardemomme. Arbeid deigen raskt sammen. Deigen skal være litt løs og seig.
Dekk bollen med plast og la stå kjølig i minst 1 time




Kjevle deigen ut i ca. 1 cm tykkelse. Husk å brukemel på benken, så ikke deigen klistrer
seg fast. Sikt også mel oppå deigen før du kjevler. Stikk ut smultringer med en smultringsutstikker (som dyppes i melet først) og legg dem etter hvert på en melet fjøl. La de ustekte smultringene stå kaldt en liten stund før de skal stekes/kokes. Da holder de fasongen bedre når de legges i gryta.


 




Kjevle ut alle smultringene før matfettet varmes opp. Ha fettet i en egnet gryte/kasserolle (eller frityrkoker om du har). Varm opp til ca. 175 grader C. Når fettet er varmt nok, legg forsiktig en og en smultring forsiktig i gryten. Ikke ha mer enn 4-5 smultringer i gryten på en gang.




Vend på smultringene så fort de kommer opp til overflaten og deretter under hele koketiden, slik at de blir jevnt brune og gjennomstekte. Smultringene skal være jevnt gylne på begge sider. Legg smultringene på flere lag kjøkkenpapir når de er ferdig stekte, slik at overflødig fett renner av.






Smultringene kan oppbevares i lukket boks, men  de holder seg absolutt best når de fryses. Jeg pleier å fryse ned passe porsjoner i poser. Smultringer tiner fort når de tas opp - eventuellt kan man tine dem litt med tinefunksjon i micro'n.


 
Denne oppskriften gir ca. 35 smultringer. 
 

12 kommentarer:

  1. Nå er de bakt ut, så om litt begynner kokingen. Blir spennende å smake på de etterpå. det blir første gang jeg baker smultringer selv. Har mange gode minner fra barndommens smultringbakst med mamma og papp :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så spennende med smultringer for første gang! Håper det ble bra :-)
      Hilsen Helene

      Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  3. hvor lenge skal de koke?

    SvarSlett
    Svar
    1. De skal koke til de er gyldne i fargen :-)

      Slett
  4. Bakte smultringer for første gang i dag. De ble veldig gode. Tusen takk for flott oppskrift.

    SvarSlett
  5. Så flott at du ble fornøyd med resultatet , Isabel :-) God Jul!

    SvarSlett
  6. Smakte for mye hornsalt, hva kan årsaken være?
    Takk på forhånd!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Alan!
      Du, det kan jeg ikke svare på, annet enn at jeg ikke har erfart dette selv... :-)
      Helene

      Slett
  7. Tenkte å prøve denne oppskriften. Dobler jeg hornsalt om jeg Dobler oppskriften? Gleder meg til å prøve oppskriften :-)

    SvarSlett
  8. Bruker en halv teskje tørrgjær i stedet for hornsalt. Gir bedre konsistens, og lir litt mer luftige. Brukte honning i stedet for sukker.

    SvarSlett